Voice over za TV reklame – glas, snimanje VO primeri iz Srbije

Često je potreban glas za reklamu ili tv spot. Spiker koji će obaviti snimanje voice overa u Srbiji. Skoro svaki reklamni video ili produkcija TV reklama podrazumeva glas. Snimanje voice overa za tv reklame nije samo pitanje interpretacije voice over talenta. Profesionalni VO za reklame treba snimiti u adekvatnim uslovima. Voice reklame treba dodatno tonski obraditi.

Veoma često glas spikera koji čita reklamu treba precizno montirati ili uklopiti sa slikom. Važno je iskustvo. Glasovna sinhronizacija reklama često može biti specifična. Pojedine inostrane tv reklame su užasno komplikovane. Ne možete ni zamisliti koliko to košta voice over talenta u Srbiji, dodatnog vremena, živaca i truda, iako je kratka forma u pitanju.

Audio montaža voice overa sa postojećom reklamom

Voice over često snimamo kod adaptacija reklama. Sinhronizacija profesionalnih glasova prema već postojećoj slici ili videu. To nikada nije čitanje teksta po slobodnom osećaju. Postoji vremensko ograničenje. Srpska verzija reklame i engleska verzija reklame moraju se poklapati. To je veština koju iskusni voice over talenti razvijaju godinama. Zašto? Porbajmo igrati balet u kupatilu. Polomićemo se ! Tajming u tv reklami se mora ispoštovati, ali i ton, emocija i tempo iz originalne reklame. Bez velikog iskustva to nikada nije bio lak posao. Da li je tekst OK napisan ili je predugačak. Ponekad to mogu znati i pre nego krenem u proces snimanja, vežbao sam i radio to godinama.

Svetli primer tv reklama u smislu snimanja voice overa u Srbiji

TV reklama za koju je snimanje voice-overa bilo zadovoljstvo. Dosta prostora da se voice over fino uklopi sa postojećim verzijom reklame. Ovo je u praksi vrlo retka situacija. Zato je izdvojen baš ovaj voice za reklamu kao primer.

Audio obrada voice overa za potrebe reklame

Audio snimak VOICE OVERA uvek se može i mora dodatno tonski post-producirati. Bilo da je u pitanju profesionalni glas za internet reklamu, tv prilog, voice televizijske najave, plaćena reklama na youtube ili nešto drugo. Bilo da je u pitanju kompanija ili neko ko samostalno kreira reklamu putem online alata, nije njegovo da to mora da zna uraditi. Ali zvuk je svakako izuzetno važan. Ako se traži glas za reklamni spot, dovoljno je da imate finalni tekst reklamne poruke.

Snimanje voice overa, adaptacija reklame ili tv spota

Zašto je snimanje off -a za potrebe reklame na srpskom ponekad zahtevno? Postojeći verziju reklame ili video nekada ne možete menjati, ali snimljeni glas, tj. voiceover mora biti prilagođen dužini reklame. Izrada voice overa kod reklama nije uvek jednostavan proces. Obično pristupamo tehnikama u postprodukciji. Više puta preslušavamo postojeću verziju reklame. Uklapamo trajanje VO u određenih deonica reklame.

Kod kratkih reklamnih formi, snimamo čak i više verzija voiceovera, biramo najbolje tejkove. Tako postavljam svoj glas što je moguće preciznije na sliku. To je cena voice over izrade i toga moramo biti svesni – dodatno vreme. To je slučaj kod adaptacija tv reklama. Imate finalni tekst za reklamu i potrebno je snimiti moj voice over? Pozovite me da je ozvučimo i oživimo na pravi način.