Kako odabrati glas za voice over u advertajzingu

Tvoj glas zvuči poznato. Realno, mnogo puta sam čuo ovu rečenicu, od strane ljudi sa kojima razgovaram po prvi put uživo ili putem telefona. Iako moj glas nije jedan od najčešće korišćenih srpskih glasova u advertisingu, možda upravo u tome i leži najveća prednost.

Kako neki klijenti razmisljaju pri izboru glasa koji snima voice over

Neki od klijenata su otvoreno rekli da moj glas nije previše zastupljen u agresivnim reklamnim tv kampanjama, koje se vrte na dnevnom nivou, i na neki način za njih predstavlja osveženje. Upravo je to bio jedan od razloga, zašto žele da me angažuju za snimanje voice overa uz naravno profesionalno iskustvo.

Isitina, nekoliko puta u svojoj karijeri sam vrlo svesno odbijao stalne angažmane za retail lance. Ne zato što sam razmišljao kao klijenti, jer to mi iskreno nikada nije padalo napamet, već zato što svakodnevni posao i obaveze to nisu dozvoljavali. Voice over nije jedino od čega živim i zato mogu da priuštim sebi balans u poslu. Međutim ima istine u tome da kompanije žele i glasove koji nisu previše eksponirani, u odličnom su treningu, ali poseduju profesionalno iskustvo. Kompanije žele osveženje, jer voice over talenti nisu sportisti koje će pregaziti godine, ali svakako moraju biti u sjajnoj formi u smislu intepretacije.

Stekao sam lepa iskustva kao voice over talent za tv spotove, jinglove, audio najave programa i filmova, reklame automobila. Voice over sam snimao i za reklame časopisa, najave koncerata, mušku kozmetiku, banke, medicinske reklame i video igre, međutim povremeno i vrlo dozirano.

Najbolja opcija je snimiti voice over, tek onda montirati video

Uvek je moguće snimiti samo glas, prema unapred definisanom trajanju spota, prema tekstu, copy-ju, voice over scripti. Na primer voice over copy pročitati i svesti na 6, 10 ili 25 sekundi.

Crnogorski voice over, bosanski voice over snimljen u Srbiji

Pored snimanja glasova za reklame u Srbiji, snimao sam i voice over za zemlje u okruženju. Reklame u Crnoj Gori i glas za reklame u Bosni. Ovde je bosanski voice over i crnogorski voice over snimljen u Srbiji. Bilo je takvih snimanja kada su klijenti želeli baš moj glas u kombinaciji sa muzikom za kratke reklame na televiziji ili radiju, koje se emituju u Bosni i Crnoj Gori. Neke od njih i u Hrvatskoj.

Bosanski voice over, glas za reklamni spot u Bosni i Hercegovini

Hrvatski voice over

Izrada voice over za tv reklame ili online video na srpskom

Izrada voice over tv reklame je segment u kome je potrebna posebna pažnja. Kao profesionalni voice over, spiker koji je već dugo baš u ovom segmentu, znam da je potrebno dodatno vreme i strpljenje za ovu kratku i efektnu reklamnu formu. Sinhronizacija reklama, a posebno adaptacija stranih reklama, nije lak proces, često zahteva dosta vremena.

Po utvrđenom tekstu iskusan spikerski glas uvek može biti vrhunska podrška svakom advertisingu u Srbiji.