Audio vs Video – šta ima veći značaj u današnjem marketingu

U današnjem vreme video najmoćniji alat za komunikaciju. Stalno nas bombarduju video zapisima na društvenim mrežama, TV-u i internetu. Međutim, iako je video toliko moćan, audio za video možda čak i značajniji.

JRazlog zašto audio može biti važniji od videa, jeste sledeći, zahteva manje napora za konzumiranje. Dok gledanje videa zahteva da sedimo i usmerimo pažnju na ekran. Audio možemo konzumirati dok hodamo ulicom, vozimo auto, radimo na poslu. Audio se može konzumirati dok radimo nešto drugo. Ovo znači da audio ima potencijal da dosegne širi auditorijum, pošto ljudi više vole da slušaju nešto dok su u pokretu. Kvalitet zvuka u bilo kom videu takodje je jako važan.

Još jedna prednost, audio omogućava veću intimu i povezanost sa slušaocima. Kada gledamo video, često smo fokusirani na vizuelne elemente, što može odvratiti pažnju od poruke koja se prenosi. Sa audiom, naša pažnja je potpuno usmerena na govornika, naratora, voice over artista. Uprabvo to što može stvoriti osećaj bliskosti i animacije slušalaca. To nije moguće sa video sadržajem.

Ali možda najveći razlog zašto audio jeste jači od videa je taj što omogućava veću empatiju i emotivnu povezanost. Kada čujemo nečij glas, sposobni smo da zapazimo još neke važne detalje, kao što su ton, intonacija i emocija. To nam pomaže da bolje razumemo i povežemo sa govornikom. Ako bismo išli samo sa videom ovi detalji mogu biti isključeni, jer se fokus često stavlja na vizuelne elemente.

Ukratko, iako je video moćan medij, važno je imati na umu da audio može biti jednako efikasan, ako ne i efikasniji. Bez obzira da li je reč o podcastu, emisiji ili glasovnoj poruci, audio ima mogućnost da dosegne i poveže se sa slušaocima na način koji video ne može. Zato je simbioza audio i video segmenta pun pogodak u svakom smislu, ne samo za social media marketing, već uopšteno.